האם התנועות החברתיות יהפכו למפלגות פוליטיות
בשנים האחרונות, ובעיקר בצל אירועי אוקטובר 2023 והמלחמה המתמשכת, קמו בישראל מספר תנועות חברתיות דומיננטיות. חלק מהתנועות זוכות לתמיכה ציבורית רחבה, שעשויה להוות בסיס לכניסה למגרש הפוליטי.
מחקר שביצעה חברת Hive בחן את רמת התמיכה של הציבור באותן תנועות חברתיות, והיכולת שלהן להפוך לגורמים משפיעים בזירה הפוליטית בישראל, ואולי אפילו למפלגות בעצמן.
הסקר כלל 2,925 משתתפים יהודים ישראליים מ-14 קבוצות המייצגות סגמנטים שונים בחברה, על בסיס מגדר, מידת דתיות, מחוז, גיל, פרופיל הצבעה, וכדומה.
התנועות החברתיות ורמת התמיכה בהן:
נוסדה על ידי אנשי מילואים בינואר 2023 כתנועת מחאה נגד הרפורמה המשפטית שמובילה הממשלה הנוכחית. בעקבות מתקפת ה-7 באוקטובר, הקבוצה ניצלה את התשתית הארגונית הרחבה שלה כדי לסייע לאזרחים ולחיילי צה"ל. הסיוע כולל הסעות, רכישה והפצה של ציוד צבאי חיוני, אספקת מזון לאזורים עם חוסרים, ותמיכה במפונים.
רמת התמיכה: תמיכה כוללת של 21%, עם תמיכה רחבה בקרב מצביעי שמאל (61%) ומרכז-ימין ליברלי (40%).
ארגון שהוקם מחדש בנובמבר 2023 ומייצג כ-100,000 משפחות מילואים, בהם אחד/ת לפחות מבני הזוג גוייס למילואים. מטרת הארגון היא לייצר רשת ביטחון ותמיכה למשפחות אלה, ששגרת חייהן משובשת לחלוטין כבר מעל לשנה.
רמת התמיכה: תמיכה כוללת של 20%, עם תמיכה כמעט שווה בין מצביעי שמאל (28%) וימין (25%).
תנועה המקדמת את החשיבות של ביטחון עצמי לישראל, עם דגש על מניעת איומים. הארגון פועל לחזק את העורף ולתמוך בצה"ל, במיוחד בתקופות של מתיחות ביטחונית.
רמת התמיכה: תמיכה כוללת של 19%, עם תמיכה רחבה בקרב מצביעי הקואליציה (35%).
צו 9
נוסדה במטרה למנוע כניסת סיוע הומניטרי לעזה, מתוך אמונה שהדבר מחזק את חמאס. הארגון מתמקד במניעת פעילויות שמאפשרות לתנועות קיצוניות לצבור כוח.
רמת התמיכה: תמיכה כוללת של 14%, עם תמיכה משמעותית מצד מצביעי קואליציה ומפלגות חרדיות.
נוסדה ב-2006 כתנועה לקידום ערכי הציונות, תוך תמיכה בצה"ל ובמדיניות לאומית. הארגון פועל להעלאת מודעות לערכים ציוניים ולהגנה על ישראל.
רמת התמיכה: זוכה לתמיכה משמעותית בקרב מצביעי קואליציה (12%).
תנועת המחאה
נוסדה כמחאה כנגד הרפורמה המשפטית, תוך הובלה של דמויות ציבוריות במאבק על עקרונות הדמוקרטיה והשקיפות. התנועה עורכת הפגנות ומסעות הסברה.
רמת התמיכה: תמיכה כוללת של 11%, עם תמיכה נרחבת בקרב מצביעי שמאל (44%).
הרוב הציוני
שואפת לאחד את הציבור סביב הפחתת הפילוג החברתי ולחזק את הערכים המשותפים לעם ישראל. התנועה עוסקת ביצירת דיאלוג וגישור בין מגזרים.
רמת התמיכה: תמיכה כללית של 6%, עם תמיכה רחבה בעיקר בקרב מצביעי הקואליציה החדשים (15%).
הרבעון הרביעי
פועלת להטמעת פוליטיקה של הסכמות רחבות, תוך שימת דגש על שיתופי פעולה בין הקבוצות השונות בחברה.
רמת התמיכה: זוכה לתמיכה נמוכה יחסית, עם תמיכה כוללת של 3% בלבד.
נוסדה במטרה לקדם צדק חברתי ושוויון לכל מגזרי החברה הישראלית, עם דגש על שוויון מגדרי וכלכלי.
רמת התמיכה: תמיכה כוללת של 3%, עם תמיכה בעיקר בקרב מצביעי שמאל (6%).
מסקנות המחקר
הממצאים מעידים על תמיכה ציבורית רחבה בחלק מהתנועות החברתיות החדשות, עם פוטנציאל להפוך לכוח פוליטי. התמיכה בתנועות משתנה לפי נטיות פוליטיות ומאפיינים מגדריים, עם תמיכה גוברת בקרב נשים לתנועות כמו אחים לנשק ונשות המילואימניקים, ובקרב גברים לתנועות הביטחוניסטים ואם תרצו.
המחקר בוצע על ידי חברת הייב החוקרת ומנטרת את החברה הישראלית באמצעות טכנולוגיות NLP ו-AI.
